čtvrtek 11. října 2012

Přednáška Alice Jedličkové "Narativita vs. deskriptivita"

Ve čtvrtek 4. října 2012 jsme měli tu čest v Brněnském naratologickém kroužku přivítat přední českou odbornici na teorii vyprávění, doktorku Alici Jedličkovou z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., která si pro tuto příležitost připravila přednášku s názvem "Narativita vs. deskriptivita aneb Proč se vyplatí rozlišovat mezi vyprávěním a popisem". 

Ve své přednášce nabídla vyčerpávající a kritický přehled dosavadních koncepcí, zabývajících se vztahem mezi zmíněnými jevy - přičemž se kriticky vymezovala zejména k příspěvku Ruth Ronenové "Description, Narrative and Representation" z roku 1997, jehož problém je podle Jedličkové zejména v různosti užití pojmů. Hypotéza,  že problém deskripce není ani tak v pojmu samém, jako v různosti jeho užití, pak tvořilo východisko celé přednášky. V ní dále kriticky podchytila způsoby užití deskripce v české stylistice obecně či konkrétněji v české škole historické poetiky. Podle Jedličkové je důležité rozlišovat heuristickou hodnotu pojmů: útvar (deskriptiv x narativ) a postup (deskriptivita x narativita), což následně učinila na poli filozofie popisu (zejména v pojetí Wernera Wolfa) a teorie vyprávění (kde za inspirativní považuje např. přístup Matthiase Aumüllera). Svou přednášku zakončila problematikou evokačních funkcí popisu, kterou sama rozpracovává - v souvislosti s ní se pak ptala například na to, z jakých zdrojů pochází účinky jako atmosféra.

Mimořádně inspirativní přednáška dr. Jedličkové se konala v novém stálejším útočišti Brněnského naratologického kroužku, a sice v prostorách Moravské galerie. Bylo potěšující, že ačkoli byla na poslední chvíli přesunuta z Uměleckoprůmyslového muzea do Pražákova paláce, dnes už relativně ustálené publikum z řad odborné veřejnosti i studentstva se nenechalo těmito přesuny odradit a našlo si veřejnou přednášku Brněnského naratologického kroužku i přes tyto obtíže. Z členů BRNKu se přednášky zúčastnili Radomír D. Kokeš, Aleš Merenus, Jiří Raclavský a Ondřej Sládek.

FOTOGALERIE:




Žádné komentáře:

Okomentovat